Hír


Széllel szemben – Menczer Tamást jelölik a kormánypártok országgyűlési képviselőnek Pest Megye 2. számú választókörzetében

Tévés sportriporter, sajtófőnök, államtitkár, képviselő-jelölt – röviden így foglalhatnánk össze Menczer Tamás elmúlt bő fél évtizedes pályafutását.  A még mindig csak 37 esztendős politikus lapunknak adott nyilatkozatában úgy fogalmaz, annak, aki ilyen feladatokra vállalkozik, nagyon kell ezt szeretnie, máskülönben nem működik.

Azt mondják a témában érintettek, hogy, ha valaki egyszer belekezd a tévézésbe, nem igazán tudja végleg abbahagyni. Adódik a kérdés, nem hiányzik a tévézés?

Időnként az élő műsorok - amilyen a Duna Tv háromórás reggeli politikai, közéleti műsora volt - valamint a futballközvetítések hiányoznak. Az élő műsort mindig szerettem, mert az akkor és ott történik, és ez pumpálja az adrenalint. Felvételre nem szerettem dolgozni. Szerettem kérdezni, mindig feladatomnak tekintettem, hogy a beszélgetőpartneremet gondolkodásra késztessem, és a nézőnek adjunk valamit a rendelkezésre álló időben. A futball pedig számomra örök szerelem, nagyon szerettem a focimeccsek előtti hangulatot, az öltözőszagot, a fű illatát, szerettem beszélgetni az edzőkkel, játékosokkal. 

Sokat kellett gondolkodnia, amikor elfogadta Szijjártó Péter felkérését a sajtófőnöki posztra?

Nem. Öröm volt a televízióban dolgozni, a sport és a politika érdekelt mindig, és mindkét területen készíthettem műsorokat, sőt, amikor miniszter úr megkeresett, már mögöttem volt egy labdarúgó Európa-bajnokság, egy világbajnokság és egy olimpia is, ezek örök élmények. Ugyanakkor 2014 végén – több ok miatt - megérett bennem a váltás gondolata, és egyértelműen politikával szerettem volna foglalkozni.  Szijjártó Péter egy szombati napon keresett meg, amikor én éppen az esti profi ökölvívógálára készültem, nagyon hamar megállapodtunk. Rendkívüli megtiszteltetésnek tartom, hogy immár nyolcadik éve dolgozhatok a Külügyminisztériumban a magyar emberekért, a magyar érdekekért. 

Sajtófőnökként kezdett, majd 2017-től a minisztérium kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára, 2018-tól pedig tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára lett. Nagy váltás volt?

Nagy. A televíziós munka is 24 órás, de ez mégis egészen más. Én a sajtóügyekért, a parlamenti és más politikai munkákért valamint a kultúr- és sportdiplomáciáért vagyok felelős, persze a koronavírus megjelenése óta az időm jelentős részét elvitte az Operatív Törzs munkájában való részvétel. Az általam felügyelt területek jellemzően soha nem állnak le, így én is folyamatosan szolgálatban vagyok, ezt meg kell szokni. Azt szoktam mondani, hogy ha valaki ilyen feladatot vállal, akkor annak ezt nagyon kell szeretnie, máskülönben nem fog menni.

Nagyjából egy hónappal ezelőtt országgyűlési képviselő-jelöltnek választották, amihez ezúton is gratulálunk. Miért tartotta fontosnak elfogadni ezt a felkérést?

A politikát tapasztalati műfajnak tekintem. Tudjuk, hogy a baloldal hogy kormányzott 2010 előtt, és azt is, hogy az Orbán-kormány az emberekkel összefogva milyen eredményeket ért el 2010 után. A Gyurcsány-korszak az egész országot megviselte. A baloldali kormányok pénzügyi és morális csődbe vitték az országot. A munkahelyek megszűntek, a családok eladósodtak, az adókat és a rezsit emelték, és folyamatosan belehazudtak a szemünkbe. A magyar emberek életerejének, tehetségének és szorgalmának valamint az emberek és az Orbán-kormány közötti szövetségnek köszönhető, hogy sikerült talpra állnunk. A családok támogatása, a munkahelyek létrehozása és megvédése, a biztonság megőrzése, az egészség védelme – ezek a kormányzati munka sarokkövei. Ki kell emelni a családok adóvisszatérítését, az egymillió új munkahelyet, a fiatalok adómentességét, a 13. havi nyugdíjat, a bevándorlás megállítását és a sikeres oltási programokat. Egy baloldali kormány az elért eredményeket lerombolná, aztán kezdhetnénk mindent újra. Én ezt nem szeretném végignézni, ezért örömmel vállaltam el a felkérést. Azt javaslom, hogy menjünk továbbra is előre, és ne hátra!  

Mennyire változtatja ez meg ez az életét? Az utóbbi hetekben igen aktív, például fogalmazzunk így komoly terepmunkát végez. Rengeteg találkozón, rendezvényen vesz részt itt a körzetben. 

Ez a legszebb politikai munka, amit valaha végeztem. Az elmúlt időszakban 150 eseményen vettem részt a választókörzetben, ennek nagyságrendileg a fele beszélgetés volt. Találkoztam nemzeti, vallási, kulturális közösségekkel, sportolókkal valamint önkéntes tűzoltókkal, polgárőrökkel, hagyományőrzőkkel és faluszépítőkkel is.  Az én felfogásom szerint a politika a legjobb értelemben ott van az utcán, ott van a közösségekben, ott van a mindennapjainkban. A közösség elmondja, hogyan szeretné az életét berendezni, a politikus feladata az, hogy ezt segítse. Autópálya-lehajtót építünk, van, ahol óvodára és iskolára van szükség, máshol például körforgalomra. De olyan is előfordul, hogy az önkéntes tűzoltóknak és a polgárőröknek új ruhára vagy autóra, a helyi faluszépítőknek pedig új eszközökre van szükségük a munkájukhoz. Ezek mellett utakat és járdákat újítunk fel. Mostanáig 35 olyan projektet tudtam elindítani vagy segíteni, aminek a vége kézzelfogható eredmény lesz, és könnyebbé teszi az itt élők mindennapjait.